Microsoft Hyper-V

Microsoft Hyper-V, cunoscut in trecut sub denumirea de Windows Server Virtualization este un soft nativ folosit la virtualizare pe platformele x86-64 .

Un server host ce ruleaza Hyper-V poate fi accesat de la distanta de multiple calculatoare guest. Fiecare din calculatoarele guest pot rula ca si cand ar folosi serverul host in mod direct. Utilizatorii calculatoarelor guest pot rula aplicatii de pe serverul host de la distanta, chiar daca aplicatiile respective nu sunt instalate si pe calculatoarele guest.

Microsoft Hyper-V exista in doua variante:

  • Ca produs de sine statator numit Hyper-V Server. Au fost distribuite mai multe variante, ultima dintre acestea se numeste Hyper-V Server 2012 R2

  • Ca rol instalabil al sistemului de operare pentru Windows Server 2012 si 2012 R2, Windows Server 2008 si 2008 R2 cat si pentru versinea x64 a Windows 8 Pro

Versiuniile de sine statatoare ale Hyper-V sunt distribuite gratuit. Versiunea Hyper-V server 2008 este varianta bazata pe instalarea de baza a Windows Server 2008 si include intreaga functionalitate a Hyper-V; Celelalte roluri ale Windows Server 2008 sunt dezactivate, iar serviiciile oferite sunt limitate. Varianta gratuita Hyper-V Server 2008 este limitata la o interfata de tip linie de comanda (CLI), iar configurarea sistemului de operare, a componentelor si a softului "Host" / "Parinte" (Hyper-V Server 2008) se efectueaza cu ajutorul comenziilor din linia de comanda. O noua interfata bazata pe meniuri a CLI simplifica configurarea initiala in mod considerabil, iar anumite scripturi downlodabile in mod gratuit extind capacitatiile acestuia. Administrarea si configurarea "Host" (Hyper-V Server 2008 OS) cat si a sitemelor de operare virtuale de tip "Guest" este in general realizata prin downloadarea consolelor extinse Microsoft Management Consoles ce sunt instalate pe un PC cu Windows 7, Windows 2008 (32 sau 64 biti) sau cu ajutorul System Center Virtual Machine

In mod alternativ, o alta masina cu Windows Server 2012 (sau 2008), si rolul Hyper-V instalat, poate fi folosita pentru a administra Hyper-V Server 2012 (sau 2008) prin redirectionarea consolei de management. Alte modialitati de a administra si configura Hyper-V server se pot realiza prin folosirea unei sesiuni de Remote Desktop (RDP) sau prin redirectionarea consolelor de management standard (MMC) asa cum ar fi "Computer Management" and "Group Policy (Local)" de pe un server cu Windows Server 2008 complet. Aceasta modalitate permite ca configurarea si administrarea Hyper-V Server 2008 sa fie mult mai usoara datorita interfetei grafice. Versiunea Hyper-V Server 2008 R2 a adus si includerea in pachet a Windows PowerShell v2 pentru un control mai sporit din CLI.

Numarul, sistemul de operare si capacitatiile emulate ale masinilor virutale ce pot fi instalate variaza in functie de versiunea Hyper-V, versiunea sistemului de operare "host" cat si in functie de capacitatiile hardware ale masinii fizice pe care Hyper-V este instalat.

Urmatoarele sisteme de operare sunt suportate de catre Hyper-V:
Windows Server 2012 Windows Vista
Windows Home Server 2011 Windows XP SP2-SP3
Windows Server 2008 R2 SP1 Windows XP x64 SP2
Windows Server 2008 SP2 SUSE Linux Enterprise Server 10 SP4 /11 SP1–SP3
Windows Server 2003 SP2 Red Hat Enterprise Linux 5.5–6.4
Windows Server 2003 R2 CentOS 5.5–6.4
Windows 2000 Server SP4 Ubuntu 12.04–13.10
Windows 7 Oracle Linux 6.4

Pe langa sistemele de operare de mai sus exista si alte sisteme de operare ce nu sunt suportate in mod direct dar despre care se stie ca functioneaza ca guest pe Hyper-V ( Ex: Fedora 9, FreeBSD 8, etc.. )

Produse de virtualizare a desktopurilor (VDI) furnizate de companii terte ofera printre altele si abilitatea de a gazdui si a administra in mod centralizat masini virutuale de tip desktop in centre de date (data center) si in acelasi timp oferind utilizatorilor finali experienta unui PC de tip desktop complet.

Pentru mai multe informatii privind capacitatile acestui produs sau pentru detalii de pret referitoare la licentierea, configurarea si intretinerea acestuia nu ezitati sa ne contactati folosind formularul de contact.